Breitensport

Wat is Breitensport?

Breitensport bestaat uit 4 verplichte onderdelen:

Gehoorzaamheid, slalom, horden en een hindernisbaan. Bij alle eerder genoemde onderdelen moet de hond dichtbij de begeleider blijven lopen. Uiteindelijk wordt er op snelheid en correcte uitvoering beoordeeld.
Hier onder staan de onderdelen beschreven.

 

Gehoorzaamheid:

Gehoorzaamheid Breitensport

 

Begeleider en hond werken een loopprogramma af met verschillende onderdelen. Te weten: zit/blijf, af/blijf, halt houden, wendingen, snelle pas, langzame pas, gewone pas, staan, etc. (is een afgeleide van het VZH programma). Hierbij wordt er door de keurmeester(s) gekeken naar het correct afhandelen van de oefeningen, attentie van de hond voor de geleider, afstand en algemene fouten. Snelheid is bij dit onderdeel niet van belang.

 

Slalomloop

 

Slalom Breitensport

Begeleider en hond doen een slalomloop van 75 meter op snelheid. Hierbij mag de hond maar aan 1 kant meelopen en moet de hond netjes naast de begeleider blijven lopen. Het onderdeel wordt twee keer gelopen met uitzondering van de veteranen klasse. Tijdens het lopen houden de keurmeesters de tijd bij en kijken ze naar fouten van hond/geleider.

 

Hordeloop

Hordenloop Breitensport

Begeleider en hond volgen een parcours van 3 horden op snelheid, de hond moet ook hier weer naast de begeleider blijven. Dit betreft weer een lengte van 75 meter. Ook dit onderdeel wordt twee keer gelopen. Echter is er een uitzondering voor 2 klasses. De VK2 loop in één keer 6 horden met een bocht in het parcours. De veteranenklasse hoeft het ‘3 horden parcours’ maar één keer te lopen. Wederom houden de keurmeesters de tijd bij en wordt er gekeken naar algemene fouten door hond/geleider.

 

Hindernisbaan

Hindernisbaan Breitensport

Begeleider en hond nemen op snelheid een hindernisbaan met 8 onderdelen. De baan bestaat uit de hoogtesprong, schutting, tunnel, brug, ton, band, breedtesprong en een hoogtesprong. Ook dit onderdeel wordt twee keer gelopen, met uitzondering van de veteranenklasse. De bedoeling is dat begeleider & hond alle onderdelen samen doen (al hoeft de geleider de hindernissen niet te nemen), vandaar dat de afstand tussen beiden niet te groot mag zijn. Wederom wordt er door de keurmeesters de tijd bijgehouden en wordt er gekeken naar algemene fouten door hond/geleider.

Schutting Breitensport

 

Er zijn verschillende klassen nl. de aspirant-klasse, de VK1 klasse, de VK2 klasse en de Veteranen klasse. Van alle onderdelen samen worden de punten opgeteld, deze punten samen bepalen uiteindelijk de totaalscore.

Er is ook nog een duurloop van 2 of 5 kilometer mogelijk, deze is echter niet verplicht.

 

 

 

Slalom

Slalom parcours Breitensport

 

Parcours

Hindernis parcours Breitensport

 

Hordeloop

Hordenloop parcours Breitensport